Τράπεζα Βοηθημάτων Αποκατάστασης

Η Τράπεζα Βοηθημάτων Αποκατάστασης στο Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης & Στήριξης Παιδιού (ΚΑΣΠ) λειτουργεί από το 2012

Έχει διαθέσει ειδικά βοηθήματα σε όλες σχεδόν τις   οικογένειες των μαθητών του Κέντρου, αλλά και σε πολλές ακόμη οικογένειες σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, αλλά, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τα ειδικά βοηθήματα δίνουν στις οικογένειες τη δυνατότητα να κάνουν προσβάσιμο τον χώρο του σπιτιού, αλλά, και λειτουργική την καθημερινότητα του παιδιού μέσα και έξω από το σπίτι. Έτσι επιτυγχάνεται προσβασιμότητα και λειτουργικότητα, ανάλογα με την αναπηρία, σε όλους τους τομείς της διαδικασίας της ανάπτυξης (κινητικό, αισθητηριακό, συναισθηματικό, γνωστικό/νοητικό).

Μετά από αξιολόγηση από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Κέντρου, έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε συγκεκριμένα Ορθοπεδικά Βοηθήματα Αποκατάστασης για το παιδί, όπως ειδικά καθίσματα, περιπατητήρες, ορθοστάτες, αμαξίδια, κ.ά. που συμβάλλουν καθοριστικά στην λειτουργική αποκατάσταση.

Για την βελτίωση της διαχείρισης των βοηθημάτων τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τα παρακάτω: 

Το 2020 με την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος οργανώσαμε μία ειδική αίθουσα, όπου ταξινομήσαμε σε dexion και ανά είδος όλα τα βοηθήματα. Ωστόσο, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλον ένα χώρο του κτιρίου για καλύτερη ταξινόμηση και ευκολότερη πρόσβαση. Πάντα υπάρχουν δωρεές από οικογένειες που δεν έχουν ανάγκη πια κάποια βοηθήματα, κι έτσι βοηθούν τον εμπλουτισμό της τράπεζας. 

Κωδικοποιήσαμε όλα τα  βοηθήματα που έχουμε προς δανεισμό, στους 2  αποθηκευτικούς χώρους του ΚΑΣΠ και φτιάξαμε μια “ηλεκτρονική αποθήκη”.

Η “ηλεκτρονική αποθήκη” μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ταξινομημένα ανά είδος τα βοηθήματα (με περιγραφή και φωτογραφία) προς δανεισμό. Επίσης, σύντομα η “ηλεκτρονική αποθήκη” θα δείχνει ποια βοηθήματα έχουμε δανείσει (δεν βρίσκονται στις αποθήκες του κτιρίου), σε ποιους και μέχρι πότε.

Η λειτουργία της Τράπεζας Βοηθημάτων Αποκατάστασης και η διαχείριση των βοηθημάτων, που αξιοποιούμε στο Χατζηπατέρειο, έχει ανάγκη την συνεχή υποστήριξη των δωρητών και των χορηγών μας.