Το Εργαστήριo Ανάλυσης Βάδισης ξεκίνησε το 2010, ως ειδικά διαμορφωμένη δομή, που βασίζεται σε εξαιρετικά προηγμένη (state-of-the-art) τεχνολογία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η κλινική αξιολόγηση καταγράφει — με πολυδιάστατο τρόπο — την κίνηση του σώματος, τη μυϊκή δραστηριότητα και τις δυνάμεις που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να ξεχωρίσει, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν τους ιατρούς ανά ειδικότητα και τους ειδικούς θεραπευτές στην ανάπτυξη ενός πλάνου αποκατάστασης των προβλημάτων στη βάδιση των ατόμων με προβλήματα κίνησης, ανεξαρτήτως αιτιολογίας και ηλικίας.
Η ανάλυση βάδισης βασίζεται σε τεχνολογία αιχμής και σκοπεύει στη λεπτομερή περιγραφή της κίνησης του σώματος.
Είναι χρήσιμη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες όπως σε περιπτώσεις:
- εγκεφαλικής παράλυσης και άλλων συνδρόμων
- κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων , κακώσεων νωτιαίου μυελού και περιφερικών νεύρων
- αξιολόγησης ορθωτικών μέσων και φαρμακευτικών ουσιών
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η ανάλυση βάδισης είναι μία απαιτούμενη μέτρηση εν όψει χειρουργικών παρεμβάσεων, επίσης συμβάλλει στη διαμόρφωση πρωτοκόλλων αποκατάστασης και δίνει κατευθύνσεις σε ένα αποκαταστασιακό πρόγραμμα.
Επικοινωνήστε με τη Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού.
Στόχοι της εξέτασης:
- Διαφοροποίηση των πρωτοπαθών από τις αντιρροπιστικές ανωμαλίες της βάδισης
- Δημιουργία θεραπευτικού πλάνου
- Ορθοπεδική Επέμβαση
- Φαρμακευτική Αγωγή
- Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση κ.ά.
- Αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπευτικής παρέμβασης
- Δημιουργία έκθεσης προόδου
- Δημιουργία βάσης δεδομένων
Μια πλήρης ανάλυση αποτελείται από διαφορετικά τεστ τα οποία πραγματοποιούνται σε μία μόνο επίσκεψη. Η συλλογή δεδομένων περιλαμβάνει:
Κλινική εξέταση: Παθητικό εύρος κίνησης, μέτρηση μυϊκής δύναμης, εκτίμηση τόνου και επιλεγμένα νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ.
Βιντεοσκόπηση: Καταγράφεται η βάδιση στο μετωπιαίο και οβελιαίο επίπεδο.
Μέτρηση των παραμέτρων του κύκλου βάδισης: Ταχύτητα, αριθμός βημάτων ανά λεπτό, μήκος πλήρους βήματος, διάρκεια πλήρους βήματος κλπ.
Κινηματική ανάλυση: Οι κινήσεις των κάτω άκρων, κάτω από τη λεκάνη, κατά τη διάρκεια της κίνησης μπορούν να περιγραφούν ποσοτικά με ειδικές κάμερες οι οποίες καταγράφουν την θέση στο χώρο ανακλαστήρων τοποθετημένων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Κινητική ανάλυση: Γίνεται μελέτη των δυνάμεων που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις.
Ηλεκτρομυογραφία (EMG): Ηλεκτρόδια επιφάνειας χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της δραστηριότητας συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων.
FootModel: Παραδοσιακά μοντέλα ανάλυσης βάδισης απεικονίζουν τη λεκάνη, τον μηρό και την κνήμη ως ξεχωριστά τμήματα. Στα μοντέλα αυτά, το πόδι απεικονίζεται ως άκαμπτο αντικείμενο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ξεχωριστά του τμήματα και οι σχετικές κινήσεις μεταξύ τους. Έτσι αποκτώνται λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το πόδι που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με την αποκατάσταση του ασθενούς. Η ανάπτυξη του μοντέλου Oxford Foot ήταν η λύση αυτού του προβλήματος, το οποίο το εργαστήριό μας απέκτησε και χρησιμοποιεί από τις αρχές του 2013.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.
Συνολικά, ο εργαστηριακός εξοπλισμός περιλαμβάνει:
- 10 MX Vicon Infared κάμερες
- 3 Video Vicon κάμερες
- 2 Bertec δυναμοδάπεδα
- 1 Noraxon EMG
- 1 Vicon central unit
- 1 Server Computer
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Η έκθεση περιλαμβάνει την κλινική εκτίμηση του ιατρού με την κλινική εξέταση, την παρουσίαση όλων των δεδομένων με γραφήματα και πίνακες, την ερμηνεία όλων των καταγεγραμμένων μοντέλων βάδισης και μια περίληψη των αποτελεσμάτων.
Υπεύθυνοι Λειτουργίας Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης:
- Γκόγκος Γιώργος (Φυσιοθεραπευτής)
- Σενιόρου Μαρία (Γενικός ιατρός)
- Σουρτζόπουλος Λεωνίδας (Μηχανικός Πληροφορικής)