Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, τηλεσυμβουλετικής (ΤΗΛΕ-ΚΑΣΠ) είναι ένα καινοτόμο – για τα ελληνικά δεδομένα – πρόγραμμα υποστήριξης, συμβουλευτικής, υποστήριξης και εκπαίδευση που παρέχεται εξ αποστάσεως σε μικρά παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και συνοδές δυσκολίες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά που ζουν σε άγονες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τόπο κατοικίας τους. Με την τηλε-υποστήριξη διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και καταπολεμάται η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2003, έχουν βοηθηθεί μέσω του προγράμματος δεκάδες παιδιά και οι οικογένειές τους που κατοικούν σε διάφορα νησιά και σε ηπειρωτικά σημεία της χώρας μας.
Δια μέσω ενός απλού στη χρήση εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης, ενός Η/Υ, μιας κάμερας και ενός μικρόφωνου, υπάρχει αμφίδρομη οπτικοακουστική επικοινωνία θεραπευτή και θεραπευόμενου (παιδί – γονέας). Η τηλεπικοινωνία διαρκεί 45 λεπτά και εστιάζει στη θεραπεία ή εκπαίδευση του παιδιού ή την συμβουλευτική στήριξη των γονέων.
Μέσω της τηλεδιάσκεψης:
- Παρέχεται στο παιδί Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Παιδαγωγικό Πρόγραμμα, σε καθημερινή βάση, στο δικό του οικείο περιβάλλον και σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του.
- Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου, έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνει άμεσα προσαρμογές που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή του παιδιού, αλλά και της οικογένειάς του.
- Δεν απαιτείται η μετακίνηση παιδιού και οικογένειας για την αναζήτηση λύσεων.
- Οι γονείς διευκολύνονται στη συμφιλίωση των επαγγελματικών και πρόσθετων -εξαιτίας της αναπηρίας του παιδιού τους – οικογενειακών υποχρεώσεων.
- Η παρέμβαση αυτή κινητοποιεί τον γονιό, αφού δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής του στο αποκαταστασιακό πρόγραμμα του παιδιού του.
- Ο γονιός παρακολουθεί άμεσα την εξέλιξη του παιδιού του και αισθάνεται σιγουριά για τους χειρισμούς του, αφού καθοδηγείται από εξειδικευμένο προσωπικό.
- Δομείται και αξιοποιείται ο χρόνος των παιδιών που παραμένουν στο σπίτι όλο το 24ωρο.
- Γονείς και παιδιά εξοικειώνονται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
- Οι γονείς υποστηρίζονται συναισθηματικά και κοινωνικά, ενώ έχουν πληροφόρηση και ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά στα δικαιώματα του παιδιού τους (επιδόματα, εκπαίδευση κ.λπ)
- Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στήριξης και των άλλων μελών της οικογένειας.
- Παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε νέους επαγγελματίες, όταν αυτοί αναλαμβάνουν τον ρόλο του ενδιάμεσου της θεραπευτικής διαδικασίας
Για να ενταχθεί ένα παιδί στο πρόγραμμα, προηγείται η αξιολόγηση, η οποία απαιτεί τη φυσική παρουσία και ολιγοήμερη παραμονή του παιδιού και του γονιού, στον ξενώνα του Κέντρου με σκοπό:
- την αξιολόγηση των αναγκών του παιδιού,
- τη γνωριμία και εξοικείωση με το προσωπικό,
- τον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων και του ωρολογίου προγράμματος επικοινωνίας,
- την εκπαίδευση των γονιών στη χρήση Η/Υ και του εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης
Κριτήρια και Προϋποθέσεις Ένταξης στο Πρόγραμμα ΤΗΛΕ-ΚΑΣΠ:
- Το παιδί να είναι μέχρι 11 ετών, αφού το 12ο έτος της ηλικίας, είναι το όριο για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.
- Οι γονείς να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος. Δηλαδή, να αποδέχονται τον ρόλο του «ενδιάμεσου» της θεραπευτικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον είναι εφικτό τον ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει επαγγελματίας, ανάλογα με το πεδίο παρέμβασης.
- Στον τόπο κατοικίας του παιδιού να υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων θεραπευτικών κέντρων και υπηρεσιών.