Τι είναι η Ανάλυση Βάδισης ;
Η εκτίμηση της βάδισης ενός ατόμου μόνο με την παρατήρηση είναι δύσκολη. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν η βάδιση επηρεάζεται από νευρολογικά ή άλλα προβλήματα. Το εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης στο Χατζηπατέρειο, διαφέρει σύγχρονο εξοπλισμό και καταρτισμένο προσωπικό με σκοπό την καταγραφή κινήσεων, μυικής δραστηριότητας και δυνάμεων που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να ξεχωρίσει.
Με τον τρόπο αυτό συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες που βοηθούν στην θεραπευτική διαχείριση ασθενών με κινητικά προβλήματα.

Σε ποιές περιπτώσεις είναι χρήσιμη ?
Η ανάλυση βάδισης μπορεί να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς/ερευνητές να αξιολογήσουν και/ή να διαχειριστούν προβλήματα στις εξής περιπτώσεις:
- Εγκεφαλική παράλυση
- Δισχιδής ράχη
- Μυϊκή δυστροφία
- Κάκωση περιφερειακών νεύρων
- Κάκωση νωτιαίου μυελού
- Εγκεφαλικό
- Κακώσεις άκρων/ ακρωτηριασμούς
- Αρθρίτιδα / τραυματισμούς

Δοκιμές: Μια πλήρης ανάλυση αποτελείται από διαφορετικά τεστ τα οποία πραγματοποιούνται σε μία μόνο επίσκεψη. Η συλλογή δεδομένων περιλαμβάνει:

Κλινική εξέταση Παθητικό εύρος κίνησης, μέτρηση μυϊκής δύναμης, εκτίμηση τόνου και επιλεγμένα νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ.
Βιντεοσκόπηση Καταγράφεται η βάδιση στο μετωπιαίο και οβελιαίο επίπεδο
Μέτρηση των παραμέτρων του κύκλου βάδισης Ταχύτητα, αριθμός βημάτων ανά λεπτό, μήκος πλήρους βήματος, διάρκεια πλήρους βήματος κλπ.
Κινηματική ανάλυση Οι κινήσεις των κάτω άκρων, κάτω από τη λεκάνη, κατά τη διάρκεια της κίνησης μπορούν να περιγραφούν ποσοτικά με ειδικές κάμερες οι οποίες καταγράφουν την θέση στο χώρο ανακλαστήρων τοποθετημένων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Κινητική ανάλυση Γίνεται μελέτη των δυνάμεων που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις.
Ηλεκτρομυογραφία (EMG) Ηλεκτρόδια επιφάνειας χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της δραστηριότητας συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων.
Μοντέλο ποδιού Παραδοσιακά μοντέλα ανάλυσης βάδισης απεικονίζουν τη λεκάνη, τον μηρό και την κνήμη ως ξεχωριστά τμήματα. Στα μοντέλα αυτά, το πόδι απεικονίζεται ως άκαμπτο αντικείμενο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ξεχωριστά του τμήματα και οι σχετικές κινήσεις μεταξύ τους. Έτσι αποκτώνται λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το πόδι που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με την αποκατάσταση του ασθενούς. Η ανάπτυξη του μοντέλου Oxford Foot ήταν η λύση αυτού του προβλήματος, το οποίο το εργαστήριό μας απέκτησε και χρησιμοποιεί από τις αρχές του 2013.
Το εργαστήριο
Συνολικά, ο εργαστηριακός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

Εκθέσεις / Αποτελέσματα:
Η έκθεση περιλαμβάνει την κλινική εκτίμηση του ιατρού με την κλινική εξέταση, την παρουσίαση όλων των δεδομένων με γραφήματα και πίνακες, την ερμηνεία όλων των καταγεγραμμένων μοντέλων βάδισης και μια περίληψη των αποτελεσμάτων.

Η ομάδα του εργαστηρίου:
Σενίορου Μαρία (Γενικός ιατρός )
Επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου: Αποφοίτησε το 1999 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2001 ξεκίνησε την διδακτορική της διατριβή ως Υπότροφος του Wolfson College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ασχολήθηκε µε την ανάλυση βάδισης σε παιδιά µε εγκεφαλική παράλυση και μεθόδους αποκατάστασης µετά από ορθοπεδικές επεµβάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των µεταπτυχιακών σπουδών της, έγινε δεκτή στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα ειδίκευσης της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής στην Οξφόρδη. Το 2008 έγινε επίσηµο µέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικής Ιατρικής στο Ηνωµένο Βασίλειο. Είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου ανάλυσης βάδισης του Χατζηπατέρειου Ιδρύµατος από το 2010.
Σουρτζόπουλος Λεωνίδας (Μηχανικός Πληροφορικής)
Τεχνικός υπεύθυνος του εργαστηρίου: Είναι στο Χατζηπατέρειο από το 2004, όπου είχε και την πρώτη του επαφή µε θέµατα αναπηρίας και αποκατάστασης. Είναι απόφοιτος του τµήµατος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και έχει ειδικευθεί σε θέµατα υποστηρικτικής τεχνολογίας.
Γκόγκος Γιώργος (Φυσιοθεραπευτής)
Απόφοιτος του τμήματος Ιατρικών Επαγγελμάτων Φυσικοθεραπείας από το ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στη μέθοδο BOBATH, εργάζεται κοντά μας ως φυσιοθεραπευτής από το 1996. Εντάχθηκε στο δυναμικό του εργαστηριακού προγράμματος το 2013 προκειμένου να συμβάλλει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του εργαστηρίου.