Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο ξενώνα με πέντε ανεξάρτητα τρίκλινα δωμάτια, με ατομικό λουτρό (en-suite), με κοινόχρηστους πλήρως εξοπλισμένους χώρους, ως καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Ο Ξενώνας έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί έως 12 άτομα ταυτόχρονα.
Μέχρι σήμερα, έχει αξιοποιηθεί για τις ανάγκες οικογενειών, που διαμένουν στην περιφέρεια, και επισκέπτονται το Κ.Α.Σ.Π. για την αξιολόγηση της λειτουργικότητας ή τις θεραπείες του παιδιού τους
Επιπλέον, ο Ξενώνας αξιοποιείται όταν προκύπτει ανάγκη και από επισκέπτες του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης (ΚΑΣΠ), στο πλαίσιο διακρατικών συνεργασιών στις οποίες μετέχει το Ίδρυμα.
Υπεύθυνος Λειτουργίας Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας:
- Γκόγκος Γιώργος (Φυσικοθεραπευτής)
Σύνδεση του Ξενώνα με το Εργαστήριο Ανάλυση Βάδισης.
Για τις οικογένειες που επισκέπτονται το Εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης του Κ.Α.Σ.Π. το σημαντικό είναι ότι η εξέταση δεν μπορεί να γίνει αυθημερόν, καθώς είναι σημαντικό ο εξεταζόμενος να είναι ξεκούραστος. Για τον σκοπό αυτό, στις περιπτώσεις που η αίτηση γίνεται από υποψήφιο / εξεταζόμενο από την επαρχία ή από Κύπρο (τα περισσότερα περιστατικά που είχαμε), προτείναμε τη διανυκτέρευση στον Ξενώνα για 1 βράδυ. Αν ήθελαν οι οικογένειες μπορούσαν να μείνουν περισσότερα βράδια, προκειμένου να δουν και τον θεράποντα ιατρό, τους φυσικοθεραπευτές κ.ά. Ειδικότητες.
Σύνδεση του Ξενώνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξη ΔΚΖ των μαθητών.
Ο όρος Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.) χρησιμοποιείται στον τομέα της Υγείας και πρόνοιας για να αναφερθεί στις καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης ενός ατόμου είτε εντός της κατοικίας του είτε σε εξωτερικούς χώρους, ή και τα δύο.
Οι Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.), όπως είναι η φροντίδα εαυτού, η οικιακή φροντίδα και η διαβίωση στην κοινότητα, ως τομέας της προσαρμοστικής συμπεριφοράς, είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργική ανεξαρτησία των ατόμων. Οι εξυπηρετούμενοι του πλαισίου μας παρουσιάζουν μειωμένες δεξιότητες ΔΚΖ οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και ευημερία του.
Οι Βασικές ΔΚΖ αποτελούνται από καθήκοντα αυτοφροντίδας, μεταξύ των οποίων:
- Χρήση τουαλέτας και υγιεινή τουαλέτας
- Ένδυση
- Σίτιση
- Λειτουργική κινητικότητα
- Φροντίδα προσωπικού εξοπλισμού
- Προσωπική υγιεινή και περιποίηση
Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής που πραγματοποιείται στον φορέα μας, οι εξυπηρετούμενοι μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις στη καθημερινότητα τους, να ολοκληρώνουν αυτόνομα δραστηριότητες που αφορούν την ατομική τους υγιεινή (μπάνιο / ντους, ένδυση / απόδυση, χρήση τουαλέτας, πλύσιμο χεριών, πλύσιμο δοντιών, κλπ). Μέσα από δραστηριότητες ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συμμετεχόντων, ενισχύονται οι δεξιότητες καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης, κάνοντας τη μάθηση βιωματική σε πραγματικό περιβάλλον. Πέρα από την ατομική υγιεινή και τη φροντίδα του εαυτού, στις ΔΚΖ συμπεριλαμβάνονται οι οικιακές εργασίες όπως το στρώσιμο κρεβατιού, σκούπισμα, σφουγγάρισμα χώρου, καθαρισμός επιφανειών, πλύσιμο πιάτων, πότισμα λουλουδιών.
Όλες οι δραστηριότητες χωρίζονται σε επιμέρους βήματα (ανάλυση έργου – task analysis) και καταγράφονται συστηματικά, εξατομικευμένα για το κάθε συμμετέχοντα και ανάλογα με τις δυνατότητες του, ορίζεται κάθε φορά ο επόμενος εκπαιδευτικός στόχος.